Koulu ja päiväkoti

uusikoulu_lokakuu2009
Kyläkoulu

Tikkalan kylälle on valmistunut päiväkotikoulu syksyllä 2009. Rakennuksessa toimivat sekä päiväkoti että alakoulu, omissa päädyissään mutta tiiviissä yhteistyössä keskenään. 🙂

Kouluun ja päiväkotiin tulee lapsia usealta eri kylältä: Tikkalasta, Ylämuuratjärveltä, Saukkolasta, Sarvenperältä ja Moksista. Syksyllä 2009 koulussa oli 39 oppilasta. Tällä hetkellä oppilaita on reilut 60 (2023) . Koulussa toimivat luokat 1-6 sekä yksi pienryhmä.

Päiväkodin toiminta-ajatuksena on tarjota varhaiskasvatusta ja esiopetusta ”lähellä lasta, lähellä luontoa”.  Toiminnassa korostuu liikunta- ja luontopainotteisuus. Päiväkotikoulua ympäröiviä ulkoilumaastoja hyödynnetään toiminnassa säännöllisesti retkeillen. Esiopetuskin on liikunta- ja luontopainotteista, joten eskariryhmät toimivat pääsääntöisesti ulkona.

Päiväkotikoulu tekee tiivistä yhteistyötä  perusopetuksen ja koululaisten iltapäivätoiminnan kanssa. Lapsen siirtymästä varhaiskasvatuksesta perusopetukseen on pyritty tekemään mahdollisimman sujuva ja siksi yhtenäistä opinpolkua kehitetään jo 5-8-vuotiaille lapsille.

Tikkalan päiväkoti on mukana myös kaksivuotisessa esiopetuskokeilussa syksystä 2021 kevääseen 2024.

Koulu on puolestaan aktiivinen toimija niin laaja-alaisen oppimisen, Unesco-toiminnan kuin ympäristökasvatuksenkin osalta. Koulussa ovat käytössä päivittäin pitkät välitunnit (klo 10.15-10.45) joiden aikana lapsilla on mahdollisuus osallistua liikkuvaksien ohjaamille sali- ja liikuntavälkille. Tarjolla on myös oppilaiden itse järjestämää vertaistoimintaa erilaisten harrasteiden parissa. Myös opet pitävät harrastevälkkiä, mm. ompelua ja tennistä. Toiminnalla tuetaan liikunnan, mielekkään tekemisen ja osallisuuden merkitystä. Ohjaavat oppilaat saavat työtodistukset aktiivisesta ohjaustoiminnasta.

Vanha koulu oli viimeistä päivää käytössä 9.10.2009. Se ehti palvella kouluna yli sata vuotta.

vanhakoulu_lokakuu2009
Vanha koulu
%d bloggaajaa tykkää tästä: