Kylän esittely

tikkala_ilmaTikkalan kyläkeskus sijaitsee kolmen tien risteyksessä Jyväskylän eteläpuolella. Jyväskylään, Korpilahdelle ja Petäjävedelle on Tikkalasta parinkymmenen minuutin ajomatka. Vuoden 2009 alusta alkaen Tikkalan kylä on kuulunut Jyväskylän kaupunkiin.

Kyläkeskus, jollaisesta Tikkalassa tosiaan voi puhua, keskittyy Mehtosen kaupan ja Tikkalan päiväkotikoulun läheisyyteen. Kaikkiaan kylän alueella on noin 90 vakituisesti asuttua taloa, joissa asuu noin 250 henkilöä. Viime vuosia on rakennettu muutama talo lisää joka vuosi. Alueen kaavoittaminen on käynnissä. Lomakaudella Patajärven ja Muuratjärven väliin sijoittuvan Tikkalan väkiluku kasvaa reilusti. Mökkejä ja saunoja on huomattavasti vakituisia asumuksia enemmän.

Historia

Kylä on saanut nimensä kantatalosta Tikkalasta, joka on raivattu alueen metsiin jo 1500-luvun puolivälissä. Vuosisatojen kuluessa alueelle on syntynyt useita maataloja. Yhä edelleen kyläkeskuksen ympärillä ja kylältä Korpilahden suuntaan on laajoja, kauniisti kumpuilevia peltoja ja komeita taloja. Aiemmin yksittäiset viljelijät ja sittemmin paikalliset tilat maamiesseuran innostamina ovat olleet aktiivisesti kehittämässä maanviljelystä.

Maatalous on tuonut muutakin toimintaa kylälle. Sekä kylän kaupalla että koululla on yli satavuotiset perinteet. Jo 1980-luvun lopulla kyläläiset ottivat asiakseen etsiä hiljenevältä kylältä myytävissä olevia tontteja ja noina vuosina rakennettiinkin useita uusia taloja, jotka saman tien liitettiin perustetun vesiosuuskunnan käyttövesilinjaan. Nämä tapahtumat ja vuonna 1996 valmistunut Jyväskylän tien perusparannus loivat perustan Tikkalan kylän nykyiselle aktiivisuudelle.

%d bloggaajaa tykkää tästä: